Valoracions del Queer Kissing Flashmob

ÈXIT ABANS DE LA FLASHMOB DE BARCELONA

En el moment que vam crear la “Queer Kissing Flashmob” a Barcelona, el nostre acte es va  clonar a la ciutat de Mèxic i a la ciutat de Santiago de Compostel·la. Aquest últim es va realitzar el 6 de novembre, el dia anterior de l’arribada del Papa a Barcelona i això ens va animar molt perquè l’esdeveniment gallec va ser un èxit.

ÈXIT DE LA FLASHMOB DE BARCELONA

Els moments previs a la flashmob de Barcelona van ser molt interessants i divertits perquè es va crear un ambient de picant complicitat entre nosaltres. Ens anàvem mirant i fent gestos per indicar que pertanyíem al grup de la flashmob. La màgia, doncs, es va anant creant en el si del grup.

A l’acte de la petonejada van assistir més de dues-centes persones instal·lades a una part i una altra de la plaça de la catedral que, per la lluita de la visibilitat de les diferents formes d’estimar, van fer l’esforç de llevar-se molt d’hora un diumenge al matí. Això ha fet més que qualsevol campanya de conscienciació social a nivell institucional.

Destaquem el bon comportament de tothom abans i durant l’acció per l’arribada al punt de trobada d’una forma ordenada, pacífica i cívica, respectant a la resta de la gent. Ens desmarquem, però, de l’actitud d’una part del grup, de l’exaltació, la protesta, les pancartes i de les banderes, quan es va acabar la petonejada i, per tant, la flashmob. Afortunadament aquests fets van ser puntuals, molt breus, i en cap cas es va arribar a l’agressió física. A més a més, les autoritats allà presents (mossos d’esquadra especialment) van mostrar total respecte per l’esdeveniment en tot moment.

ÈXIT AMB LA PREMSA I ELS MITJANS

Sens dubte, la premsa ha sigut la clau de l’èxit del nostre esdeveniment. Hem arribat als 5 continents amb la nostra acció, arribant a països on pensàvem que no arribaríem mai a tenir repercussió com Marroc, Ghana, Angola, Sud-àfrica, Índia o Bangladesh.

Per descomptat, el fet que moltes televisions i grans agències de notícies com Associated Press (EUA), Agence France Press, Reuters o EFE ens hagin contactat ha influït en tot això. També han estat moltes les ràdios que han parlat amb nosaltres (locals com RNE-4, Cadena SER, Onda Cero,etc i també de Colòmbia o EUA) , i innombrables els webs i blocs que ens han referenciat.

Hem notat una gran diferència entre la repercussió a nivell de l’Estat Espanyol amb la de nivell internacional (per no parlar de la repercussió pràcticament nul·la a nivell català, especialment de La Vanguardia i de TV3).

Posem èmfasi amb la diferència dels titulars a nivell català / espanyol amb els titulars internacionals: mentre que la premsa d’aquí ha vist l’acció com a quelcom d’anecdòtic o simpàtic, els titulars internacionals han sigut pràcticament unànimes. Més del 90 % dels mitjans internacionals, per exemple, The New York Times, The Washington Post, Times, Le Figaro o Corriere della sera, han escrit titulars com:

 • Pope defends family as Spanish gays hold “Kiss-in”
 • Pope in Spain met by gay “kiss-in”
 • Gays in Spain stage “kiss-in” as pope drives by
 • Gay protesters stage a kissing demo during Pope visit in Barcelona

Amb això podem destacar que hem alterat les intencions de les autoritats catalanes i vaticanes sobre les seves pretensions d’incloure a la premsa titulars com “Pope consecrates Sagrada Familia in Barcelona“ o similars. Fins i tot alguns mitjans, com per exemple els diaris Los Angeles Times o Irish Times ni tan sols han posat la foto de la Sagrada Família o el Papa, sinó que han posat la foto de la flashmob. D’altra banda, és una gran bufetada per les autoritats i mitjans catalans que als articles dels mitjans internacionals ni tan sols es menciona que el Papa va fer la missa en català. S’evidencia el ridícul que han fet venent-se interessadament a la institució eclesiàstica.

Amb l’ajut de tots hem demostrat que la societat espanyola ha canviat. Estem molt contents d’haver vist dos reportatges estrangers, un de francès i un d’anglès i que en tots dos se’ns ha donat protagonisme i en tots dos s’ha tret la conclusió de que la societat espanyola és ‘liberal’ per als anglesos i ‘a l’avantguarda dels moviments socials’ pels francesos. Ens omple de satisfacció saber que sense el nostre esforç, aquest acte, hagués posat en dubte tot això mostrant només la cara de la moneda que no ens agrada i volem deixar enrere.

ÈXIT PEL MOMENT TRIAT

La nostra acció ha sigut en el millor moment possible. Durant la seva visita a l’Estat Espanyol, el Papa ha fet unes declaracions que reafirmen la nostra lluita contra la seva postura arcaica.

Amb el ressò internacional obtingut, hem fet recordar a la població quina és la postura d’aquesta institució davant les diferents formes d’estimar i, amb això, i tal i com hem dit en moltes ocasions, hem evidenciat que això requereix d’un debat social que semblava superat però que veiem que necessita existir-hi.

ÈXIT AMB LES NOVES TECNOLOGIES

És una acció que ha nascut de baix a dalt, amb el suport des del principi de les xarxes socials i el 2.0. Creiem que és un model que ha demostrat ser eficaç, i útil per a properes mobilitzacions. A més a més, la censura reiterada de Facebook a les pàgines d’esdeveniments, perfils i una pàgina ens ha catapultat a la fama dels mitjans de comunicació.

ÈXIT PERSONAL

A nivell personal ha sigut molt enriquidor: a partir d’una idea senzilla d’un simple grup d’amics ens ha demostrat que podem canviar les coses. En la nostra lluita contra la posició de l’Església catòlica mai dos minuts havien donat tant de sí. Hem aconseguit el què volíem: la visibilitat i generar un debat social.

ÈXIT EN LA COL·LABORACIÓ

Hem sigut 6 amics que hem iniciat això però, sens dubte, hem rebut la col·laboració de molta gent i sense vosaltres això no hagués estat possible. Voldríem agrair:

 • L’inestimable ajuda de l’Oriol Grau / Palomino i David pel vídeo promocional de l’acte.
 • Les traduccions a l’anglès provinents d’Itàlia i Eslovènia.
 • Ely amb el fantàstic cartell.
 • Tota la premsa que ens ha donat suport, ràdios locals i internacionals.
 • Facebook per catapultar-nos als mitjans gràcies a la seva reiterada censura.
 • Blogueros d’aquí i d’allà per fer-nos ressò de la iniciativa.
 • Els locals de Barcelona per deixar-nos penjar els cartells.
 • Santiago i Ciutat de Mèxic per estendre la proposta a altres ciutats.
 • Tots els participants per la seva assistència i al seu comportament cívic abans i durant l’acció.
 • Tots els seguidors que d’una forma o altra no podien venir a l’esdeveniment però n’han fet un seguiment continu i han ajudat a la seva difusió.

ÈXIT FUTUR?

Ens agradaria que aquesta iniciativa fos la llavor d’una nova forma de lluitar contra la postura catòlica davant les diferents formes d’estimar i, per tant, allà on viatgés el Papa, sempre es trobés un grup “queer” que es donés petons al pas del Papamòbil. Per posar un exemple proper, seria magnífic que gent de Madrid s’organitzés anònimament com nosaltres per tal de crear un nou “Queer kissing flashmob” quan el Papa visiti Madrid l’estiu de 2011.

Sembla mentida que una cosa tan noble com un petó sigui tan revolucionària en ple segle XXI.

Anuncios

Acerca de queerkisser

Queremos hacer una acción que exprese nuestro descontento con la visita del Papa a BCN,desde la pasión,la sensualidad y el amor.Queer Kissing Flashmob el 7 nov!
Esta entrada fue publicada en Queer Kissing Flashmob y etiquetada . Guarda el enlace permanente.

Una respuesta a Valoracions del Queer Kissing Flashmob

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s